Már megint 3 betű... Mit jelent a BIM?

Már megint 3 betű... Mit jelent a BIM?

3 betű mit jelent?

Baromira Igyekszem Megtanulni?

Esetleg Bam párja? 🤣 Vagy kiBaszottul Idegesít Már.

Valami ilyesmi lesz: Biznisz Information Modeling. De a netről könnyen lenyomozható! 😆 Ahhhh!! megvan! Building Information Modeling! Zseni vagyok! az vagy, ezt tudom!!!!


BIM = Building Information Modeling – ÉpületInformációs Modellezés

Fogalomtár:

„Az épületinformációs modellezés (BIM) egy létesítmény fizikai és funkcionális tulajdonságainak digitális leképezése. A BIM segítségével egy olyan közös, megosztott információforrás jön létre a létesítményről, amely megbízható alapot jelent a döntéshozatalhoz a teljes életciklusban; a legelső koncepció kidolgozásától a bontásig.” (BIM-kézikönyv, Lechner Tudásközpont)

„Building Information Modeling (BIM) is a digital representation of physical and functional characteristics of a facility. A BIM is a shared knowledge resource for information about a facility forming a reliable basis for decisions during its life-cycle; defined as existing from earliest conception to demolition.” (NBIMS – National BIM Standard-United States)

Gyakorlati szemmel:

A BIM egy együttműködési folyamat, digitális modellezési módszertan, szemlélet, amelynek középpontjában az egyes épület/építmény elemek részletes 3D ábrázolása áll; ez felváltja a jelenleg használatos hagyományos tervezési eszközöket. Ezáltal alkalmas az építési projekt létesítményeinek gyártási pontosságú modellezésére vagy megvalósulás előtti ellenőrzésére számítógép vagy kiterjesztett valóság segítségével.

A BIM ereje abban rejlik, hogy lehetővé teszi a tervezők és kivitelezők számára egy központi egyesített, adattartalommal feltöltött 3D összehangolt modellek segítségével képesek együttműködni a résztvevők. A BIM-objektumok, a BIM-modellt alkotó összetevők intelligensek, geometriával rendelkeznek és strukturált adatokat tárolnak bármely szakterületre vonatkozóan.

A többletinformáció segítségével egy beruházás teljes életciklusában (tervezés, előregyártás, kivitelezés és üzemeltetés) biztosítja a korszerű felhőalapú információ áramlását, ezáltal biztosítva a csapattagok számára éppen szükséges és releváns adatok azonnal elérhetőségét és automatizálását.

Minden betűnek szerepe van a BIM-ben:

„B”

nemcsak közvetlenül az épületet jelenti, hanem a teljes beruházás összes létesítményére vonatkozik

A BIM-t minden építőipari ágazatban alkalmazhatjuk, sőt egyre szélesebb körben már alkalmazzák, nemcsak a klasszikus magasépítési épületekre szorítkozva. Teret hódít egyre nagyobb léptékekben ipari létesítmények és infrastruktúra területén is, minden szakágat érintve.

„I”

rendkívül jelentős szerepet kap az Információ, mely a lelke az összes BIM folyamatnak

A központi épületinformációs 3D modelleket az létesítményre vonatkozó információk közös tudásforrásaként tekintik, az adatok segítségével javul a minőség és a pontosság, az irodában és a helyszínen csökkenti a koordinációs problémákat, felgyorsítja a megoldásokat, ezzel a beruházás megvalósulását biztosítja.

„M”

a Modellezés mellett napjainkban inkább a Menedzsment szóra utal

Az alapértelmezett 3D modellezési feladatokon túl szükséges minden objektumot tartalommal, azaz attribútum információkkal való feltölteni, amelyek segítségével a komplex BIM folyamatok elősegítik a teljes életciklus alatt, hogy a megvalósítás hatékonyan és gazdaságosan történjen.